nedeľa 20. marca 2011

Čo - to o Španielskej kuchyni

Španielska kuchyňa je veľmi rozmanitá. Používa množstvo rovnakých surovín, ale rôzne spôsoby ich prípravy.
Základ španielskej kuchyne položili Rimania a Mauri. Svoju úplnú formu získala objavením a dovozom zemiakov, paradajok, papriky, čokolády a vanilky. Zemepisná a klimatická rôznorodosť urobila zo Španielska krajinu so zaujímavou a bohatou gastronomickou ponukou. Ako je to aj v ostatných stredomorských krajinách, základ kuchyne tvoria dary mora - kalamáre, chobotnice, mušle, krevety a iné. Na prípravu jedál sa používa aj bravčové mäso a údené výrobky, najčastejšie slanina a typické korenené klobásy.  Na pobreží prevažujú ryby a šaláty, vo vnútrozemí mäsité pokrmy a husté polievky, teda jedlá ťažko stráviteľné a kalorické, tak ako to vyžadujú dané klimatické podmienky. Najosviežujúcejším aj najobľúbenejším španielskym nápojom je Sangria. Pripravuje sa macerovaním ovocia v kvalitných španielskych vínach. Nemožno hovoriť o jednej kuchyni, pretože španielska gastronómia je rozdelená do šiestich základných oblastí a viacerých regionálnych kuchýň:
·         pre severné Španielsko až k Pyrenejám sú charakteristické omáčky, patria sem Baskická, Navarrská a Galícijská kuchyňa,
·         pre oblasť Aragónskej kuchyne je typické ragú,
·         pre Katalánsku kuchyňu sú typické ryby,
·         región Valencijskej a Murcijskej kuchyne je oblasťou ryže,
·         v južnom Španielsku sa všetko vypráža, patrí sem Andalúzska kuchyňa,
·         v strednom Španielsku je základnou tepelnou úpravou pečenie, typické pre Estremadurskú, Kastílsko-Leónsku a Kastílsko-La Nancyjskú kuchyňu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára